Relacions transfrontereres
Portada 9 Relacions transfrontereres

L’agermanament entre el Ripollès i el Conflent es va segellar el 2013 arran dels vincles històrics i identitaris. Constitueix un fet inèdit, ja que és la primera i única vegada que dues comarques signen un agermanament d’aquestes característiques. Des d’ençà, el Consell Comarcal del Ripollès i la Comunitat de Comunes del Conflent desenvolupen diverses activitats de forma conjunta a més de diverses trobades periòdiques que s’alternen entre les dues comarques: dues reunions anuals del comitè d’enllaç format pels càrrecs electes, una diada intercomarcal festiva pensada per a la ciutadania i també una jornada tècnica per fomentar l’intercanvi de coneixement entre els dos territoris.

HISTORIA DE L'AGERMANAMENT

El 5 d’octubre de 2013 es va signar un conveni d’agermanament inèdit entre dos ens supramunicipalsuna i altra banda de la frontera, el Ripollès i el Conflent. El van formalitzar els presidents del Consell Comarcal del RipollèsMiquel Rovira, i el president de la Comunitat de Municipis delConflent alcalde de Prada, Jean Castex.

 

AGERMANAMENT2AGERMANAMENT1

 

Ho van fer a l’Ajuntament de Ripollacompanyats d’alcaldes i alcaldesses d’ambdues comarques. Per part del Conflent: les alcaldesses de Fontpedrosa i Vilafranca de Conflent, Arlette Bigorre i Huguette Teuliere respectivament i l’alcalde de Pi, Gerard Rabat; per part del Ripollès els alcaldes de Ripoll, Campdevànol i Molló, Jordi Munell, Joan Manso i Josep Coma respectivament i l’alcaldessa de Queralbs, Imma ConstansTambé es va comptar amb la presència de consellers/es comarcals i regidors/es de Prada, Fontpedrosa i de Ripoll.

D’aquesta manera, les comarques del Ripollès i del Conflent reforcen els seus lligams d’amistat i cooperació. EL conveni té l’objectiu d’afavorir l’apropament dels habitants de les dues col·lectivitats, aprofundir en l’organització dels serveis municipals i supramunicipals respectius, desenvolupar projectes comuns i afavorir trobades, iniciatives i accions conjuntes en diferents àmbits com l’associatiu, el juvenil, el turístic, el cultural, l’eduactiu, l’econòmic i l’esportiu.

 

agermanament 3

 

La Comunitat de Municipis del Conflent és un ens joveEs va crear el 2009 i des de l’1 de generde 2014 agrupa 34 municipis de la comarca nord-catalana, que sumen 13.588 habitants. L’objectiu és optimitzar i afavorir la promoció del territori i actuar mancomunadament en àmbits com l’urbanisme, el desenvolupament econòmic, la infància i la joventut, el medi ambient i el turisme. Veure el vídeo de presentació de la Comunitat

 

Cada comarca va establir un grup de persones per treballar de manera periòdica per dotarl’agermanament de contingut. Un comitè d’enllaç paritarique es va trobar per primer cop el 10 de febrer de 2014 a Figueresque estava format per tres membres polítics i dos de la societat civil de cadacomarca. Van ser, per part del Ripollès: el president i els vicepresidents 2n i 4t del ConsellMiquelRovira, Joan Manso i Josep Coma respectivament; Laura Vidal i Aleix Fàbregas. I per part del Conflent: les alcaldesses de Fontpedrosa i Vilafranca del ConflentArlette Bigorre i Huguette Teuliererespectivamentl’alcalde de Pi, Gérard Rabat; Enric Balaguer i Michel Morera.

El comitè es va fixat dues trobades l’any. En la primera trobada, es va acordar una participació ripollesa, per part de joves i d’entitats, a les diades del Conflent dels propers 27, 28 i 29 de juny. En l’àmbit esportiu, es va parlar d’organitzar una cursa transfronterera i de fer un intercanvi de corredors en les diverses proves que es disputen a una i altra comarca. I en l’àmbit turístic, es vol fer un intercanvi de les activitats culturals i esportives més rellevants d’ambdues comarques i editar un fulletó conjunt.

  

DIADA DE L'AGERMANAMENT

L’agermanament entre el Ripollès i el conflent es va segellar el 2013, i constitueix un fet inèdit, ja que és la primera vegada que dues comarques estableixen un vincle d’aquestes característiques. Des d’ençà, el Consell Comarcal del ripollès i la Comunitat de Comunes de Conflent desenvolupen diverses activitats de forma conjunta mitjançant el comitè d’enllaç.

La diada d’agermanament és un festival de caràcter anual que congrega personalitats  i vilatans de les dues comarques. Aquesta celebració permet estrènyer els llaços entre les comarques del Ripollès i Conflent.

A continuació us enumerem les diades que han tingut lloc fins al dia d’avui:

 • VINÇÀ, 29/11/2015. Es va desenvolupar en el marc de la fira de St Andreu.
 • VILALLONGA DE TER, 30/10/2016.  Es va desenvolupar el marc del XIII mercat de la Trumfa.
 • SAORRA, 29/10/17.  Es va desenvolupar en el marc de la festa de la poma.

JORNADES TÈCNIQUES TRANSFRONTERERES

Anualment es realitzen unes jornades a fi de trobar sinergies entre una banda i l’altra de la frontera, anomenades Jornades tècniques transfrontereres. Com per exemple, programa Erasmus+, edició de materials turístics conjunts, etc. En aquestes reunions hi participen càrrecs electes i tècnics de les respectives comarques per tractar temes tan diversos com: urbanisme, espais naturals, energia, turisme, producte agroalimentari, etc.

En següent llistat trobareu totes les jornades que s’han desenvolupat:

 • 1a edició- Es van tractar qüestions d’urbanisme, espais naturals i energia.  PRADA.  Any 2014
 • 2a edició- Es van parlar temes de turisme i joventut.  RIPOLL.  Any 2015
 • 3a edició- Es van parlar sobre el producte agroalimentari, producció i comercialització producte local. VILAFRANCA DE CONFLENT (28/11/16)

COMITÉ D'ENLLAÇ

Arran d’aquest agermanament, es va instaurar un comitè d’enllaç paritari format per representants de les dues col·lectivitats territorials i membres de la societat civil designats per cadascuna de les col·lectivitats territorials per tal de coordinar les diferents accions i iniciatives.

Cada col·lectivitat es podrà recolzar si s’escau en aquesta eina, que s’encarregarà de la promoció de l’agermanament i serà el lligam amb la població, les associacions, les escoles, els actors econòmics, etc. Les dues col·lectivitats territorials elaboraran les accions a dur a terme, realitzaran els programes d’intercanvi i instauraran les modalitats de les diferents accions.

Aquest comitè es reunirà almenys un cop a l’any per establir el pla d’acció anual.

 

NOTÍCIES

Per accedir a totes les notícies relacionades amb l’agermanament, cliqueu aquí.

Contacteu amb nosaltres

  Persona de contacte: Laura Vidal

  Telèfon: 972 70 32 11 · ext. 203

  Horari: De dilluns a divendres, de 8 a 15 h
  Des de l’11 de setembre fins al 31 de maig, també obrim el dimarts de 16 a 19 h.

  Compartiu-ho amb: