A punt els actes commemoratius del centenari del refugi d’Ulldeter

9 de juliol de 2009

Aquest mes de juliol es commemoren els 100 anys del refugi vell i els 50 del refugi nou d’Ulldeter. Per celebrar l’efemèride, el Centre Excursionista de Catalunya, amb el suport d’institucions com el Consell Comarcal del Ripollès, ha preparat un calendari d’activitats que s’iniciaran el 16 de juliol i finalitzaran el mes de setembre. El punt àlgid serà el dia 25 de juliol, dia en què hi haurà excursions i una celebració a l’entorn del refugi.

El juliol de 1909 s’inaugurava el xalet refugi situat a la capçalera del riu Ter, a 2.391 metres d’altitud, al terme municipal de Setcases. Fou gràcies a l’acció del gran divulgador del Pirineu català, Cèsar August Torras. L’edifici, obra de l’arquitecte Jeroni Martorell, comptava amb vint-i-un llits, menjador, llar de foc, cuina amb servei de menjar i begudes. Després de la guerra del 36, el refugi, molt malmès, va quedar fora de servei i no fou fins l’any 1959 que se’n va construir un altre, uns metres més avall.

Aquest juliol, doncs, es commemoren els 100 anys del refugi vell i 50 del refugi nou d’Ulldeter, un indret que ha esdevingut, al llarg d’aquest segle, punt de partida de travesses i excursions d’unes quantes generacions. Per celebrar l’efemèride, el Centre Excursionista de Catalunya, amb el suport del Consell Comarcal del Ripollès, els Ajuntaments de Setcases i Camprodon i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ha programat un calendari d’actes que tindran el punt àlgid el dia 25 de juliol amb una celebració al refugi. Els actes programats són els següents:

Dijous 16 de juliol: Projecció Imatges per al record. Ulldeter (1909-1999)
Presentació a càrrec de Francesc Olivé, president de la Secció d’Història i Art del CEC. A 2/4 de 8 del vespre a la sala d’actes del Centre d’Excursionista de Catalunya (C/Paradís 10, principal. Barcelona)
 
 
Del 21 de juliol al 31 d’agost: Exposició Objectiu infinit
Fotografies d’Ignasi Canals i Tarrats. A l’Ajuntament de Setcases.
 
 
Del 3 al 20 de setembre: Exposició Cent anys d’Ulldeter, cent anys de muntanya
A la sala de columnes del Casal Camprodoní a Camprodon.
 

Divendres i dissabte 24 i 25 de juliol: Excursions i commemoració al refugi

Excursió número 1: Bastiments i circ de Morenç
Divendres 24: sopar i dormir al refugi
Dissabte 25: sortida a les 7 del matí
Temps de camí: 6 hores
 
Excursió número 2: Gra de Fajol
Dissabte 25: sortida a ¾ de 10 del matí
Temps de camí: 2h i 30 minuts
 
Excursió número 3: Excursió botànica al puig dels Lladres
Dissabte 25: sortida a ¾ de 10 del matí
Temps de camí: 2 hores i 10 minuts
 
Commemoració a l’entorn del refugi nou (dissabte 25)
Parlaments commemoratius a 2/4 de 2 del migdia
Dinar col·lectiu a les 2 del migdia
Audició de sardanes amb la Cobla Osona, a 2/4 de 4 de la tarda


Per facilitar l’assistència als actes, el dissabte al matí sortirà un autocar de Barcelona (carrer Balmes – Bergara)

En els preparatius de la commemoració també hi ha col·laborat l’Ski Club Camprodon, el Grup de Muntanya de la Vall de Camprodon, el Club Excursionista de Ripoll, el Grup Excursionista Campdevànol i el Centre Alpí Vall de Segadell (Pardines).

Compartiu-ho amb: