El Consell presenta la proposta per instal·lar una planta de biomassa al polígon comarcal amb una inversió de 35 milions d’euros i la creació de 250 llocs de treball

29 d'abril de 2011

Aquest matí el Consell Comarcal del Ripollès ha presentat públicament un projecte estratègic per al desenvolupament del sector forestal al Ripollès que es traduirà en la instal·lació d’indústries relacionades amb aquest sector al polígon comarcal de la colònia Llaudet a Sant Joan de les Abadesses. De moment, ja hi ha una empresa, Agefred S.A. del Grup Dalkia, compromesa a invertir 35 milions d’euros per construir-hi una planta de generació d’electricitat a través de biomassa forestal que suposarà 250 llocs de treballs directes a planta i indirectes (treballs al bosc).

Segons Enric Pérez, president del Consell, “es tracta d’un pas més en l’aposta del Consell Comarcal del Ripollès per al desenvolupament d’aquest sector econòmic que gira entorn de l’aprofitament de la biomassa forestal per a ús energètic i que va lligat al desenvolupament d’un sòl industrial ja existent. Pensem en un projecte global, que no es tradueixi en la construcció de naus industrials que corrin el risc de quedar buides”

“El Consell porta més de dos anys treballant per buscar aquestes empreses i per buscar el terreny adequat on instal·lar-se. Ja tenim un grup empresarial que ens ha fet una aposta ferma i el projecte és suficientment madur com per explicar-lo”, ha afegit Pérez.

Ramon Roqué, alcalde de Sant Joan de les Abadesses, ha dit que “estem davant d’un projecte molt important. Tenim ja un primer pal de paller que ens servirà per poder anar més enllà i captar més empreses que ajudin a construir un sector únic a Catalunya al voltant de la biomassa”. Roqué ha agraït la feina d’INCASÒL i de l’anterior departament de PTOP de la Generalitat, amb Joaquim Nadal al capdavant, per apostar pel terreny de la Llaudet (un 50% dels 40.000 metres quadrats de sòl industrial on s’ubicaria el projecte els va adquirir INCASÒL).

El projecte: El director general adjunt d’Agefred, Jordi Serra, ha explicat que constuiran i explotaran una planta de generació d’electricitat amb aprofitament de calor mitjançant biomassa forestal de 10MW. Per Serra “la biomassa és l’energia renovable amb més benefici social perquè genera llocs de treball, reverteix en el propi territori i preserva el medi ambient. Tot plegat a un llarg termini d’almenys 30 anys”.

La proposta també marca la instal·lació d’un planta serradora de fusta i d’una indústria de transformació de la fusta per a la fabricació de palets, embalatge i bobines, que complementen aquesta planta de biomassa i que tanquen el procés. El president del Consell ha informat que ja hi ha empreses interessades i que, en conjunt, es “crearia un centre d’activitats relacionades amb el món forestal modèlic i únic a Catalunya i que ja funciona a altres països europeus”. Veure el plànol del projecte

Una proposta a la qual també s’ha sumat la companyia elèctrica Lersa, que hi participarà com a soci amb el compromís de dur a terme les accions d’infraestructures elèctriques necessàries per donar servei a la Colònia Llaudet i per assegurar el punt de connexió a la xarxa elèctrica general de la producció de la planta de biomassa. El seu vicepresident, Ramon Ticó, ha assegurat que la companyia “ha cregut des d’un primer moment en el projecte i per això ens comprometem a fer inversió i a comprar energia d’aquesta futura planta”.

Un altre dels participants és el Consorci d’Espais d’Interès Naturals del Ripollès (CEINR), que ha adquirit el compromís de col·laboració en el projecte posant a disposició el coneixement tècnic de la realitat dels boscos de la comarca i el suport en la gestió del subministrament de la fusta que la planta requereix.

Fase actual i terminis: Segons Pérez, “hem fet una gran feina a nivell local. El projecte és sòlid, està estudiat i ara està en negociacions amb INCASÒL per arribar a un acord. Un cop superada aquesta fase de permisos i d’altres tràmits, la planta serà una realitat al llarg de la següent legislatura”.

Acord de compromís: Per mostrar la fermesa del projecte, els assistents a la presentació han signat un acord de compromís per tirar-lo endavant i que fixa, entre d’altres, la creació d’una Comissió d’Execució i Seguiment que vetllarà per al compliment d’un calendari concret.

Ramon Ticó, vicepresident de Lersa Electricitat, S.L.; Lluís Rodríguez, president del CEINR; Ramon Roqué, alcalde de Sant Joan de les Abadesses; Enric Pérez, president del Consell Comarcal del Ripollès; Lluís Serra, director adjunt d’Agefred S.A i Esteve Pous, gerent del CEINR

Oportunitats industrials i educatives: En la presentació també s’ha explicat que aquesta no és una proposta tancada, sinó que obre una via per altres empreses interessades a ocupar la resta d’espais industrials de la Llaudet i que necessitin calor, ja que la planta de biomassa generarà molta quantitat de vapor aprofitable per altres processos productius.

Finalment s’ha destacat el vessant més divulgatiu i pedagògic del projecte, ja que la planta serà visitable, per exemple, per a grups escolars que podran conèixer de primera mà tot el procés de transformació de la fusta.

Compartiu-ho amb: