L’Arxiu Comarcal i la biblioteca Lambert Mata conviden a fer memòria dels oficis antics

17 d'abril de 2014

La Biblioteca Comarcal Lambert Mata i l’Arxiu Comarcal del Ripollès coordinen a la comarca el projecte de participació ciutadana (crowdsourcing) FEM MEMÒRIA, que pretén recollir, digitalitzar i difondre fotografies originals que il·lustrin la memòria familiar de Catalunya i, en concret, imatges relacionades amb oficis desapareguts o que han evolucionat considerablement pels canvis soferts en la societat a causa dels avenços tecnològics.

Es tracta d’un projecte d’abast català, impulsat per la Biblioteca de Catalunya, el Servei de Biblioteques, la Subdirecció General d’Arxius i Museus de la Generalitat de Catalunya i l’Àrea de Biblioteques, Informació i Documentació del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya. En el cas del Ripollès, es dóna prioritat al recull d'oficis desapareguts més característics de la comarca, com per exemple: carboners, segadors i batedors, dalladors, corders, clavetaires, esclopers, fargaires, filadors, llauradors, rajolers, terrissaires, gotxaires i aplegadors.

La recollida de fotografies d’aquesta campanya ha començat aquesta setmana, el 15 d’abril, i durarà fins al 15 de juny de 2014. Es durà a terme a la Biblioteca Comarcal Lambert Mata, de dilluns a divendres de 15.30 a 20h, i a l’Arxiu Comarcal del Ripollès, de dilluns a divendres 9 a 14h. Cada persona pot aportar un màxim de 10 instantànies, les quals es digitalitzaran en un termini màxim d’un mes i després es retornaran als seus propietaris.

Les digitalitzacions resultants del projecte constituiran una col•lecció digital, que es penjarà en el web Memòria Digital de Catalunya, i anirà acompanyada d’altres dades complementàries sobre la imatge, com ara el seu contingut informatiu, l’autoria (sempre que sigui possible identificar-la), l’emplaçament, la data o el responsable de la cessió de la imatge, entre altra informació de suport a la fotografia.

 

Consulteu el tríptic de la iniciativa 

Compartiu-ho amb: