Balanç del servei de recollida de gossos abandonats al Ripollès durant el primer semestre de 2014

11 de juliol de 2014

El Consell Comarcal del Ripollès presta el servei públic de recollida de gossos abandonats a la comarca per delegació dels 19 ajuntaments des del 14 maig de 2008.

Des d’aleshores s’han adjudicat tres contractes de concessió de la gestió del servei a diferents entitats i empreses que han optat als concursos públics convocats: l’Associació Refugi d’Animals del Ripollès (maig de 2008- desembre de 2009), entitat ara inexistent;  Residència Canina Can Pujol S.C (maig de 2010- abril de 2014), empresa que va fer una subcontractació parcial a l’Associació Animals Vida Digna (març de 2012 – abril de 2014), i Stone Abbey S.L (des del 7 d’abril de 2014). De gener a setembre de 2010 es van traslladar els gossos temporalment al refugi d’Osona pel deficient estat de conservació de les instal·lacions que aleshores servien de refugi, fins que es va obrir el nou Refugi d’Animals del Ripollès, el 25 de setembre de 2010.

El servei només contempla la recollida de gossos. La recollida de gats la realitza pel seu compte l’Associació Animals Vida Digna, a qui el Consell Comarcal ha cedit un espai del Refugi, al qual l’entitat un accés propi, per dur a terme l’activitat.

 

3 mesos de nova concessió

Aquesta setmana ha acabat el període de prova de tres mesos dels nous concessionaris. Després de fer un seguiment i control de la gestió a través d’inspeccions i visites de seguiment per part del Consell, el resultat ha estat positiu sense cap anomalia a destacar.

Miquel Rovira, president del Consell, amb Toni Blasco, treballador del Refugi

Els nous concessionaris han complert objectius, com el de fer 30 adopcions per donar sortida als gossos del Refugi i reduir l’ocupació de les instal·lacions. També segueixen un protocol propi de voluntariat, que es basa en el d’altres refugis comarcals, i un programa d’higiene i profilaxi recomanat pel veterinari, que regula aspectes com les proves inicials que s’han de fer als animals, l’alimentació, el règim de vacunes, la desparasitació o les inspeccions sanitàries que necessiten.

Queda pendent una millora dels canals de comunicació, web i xarxes socials, per tal d’incrementar la difusió dels animals que hi ha en adopció.

 

Números similars als de l’any anterior

Durant el primer semestre del 2014 (d’1 de gener a 30 de juny), el Refugi d’Animals del Ripollès, ha registrat 42 entrades de gossos (55 al 2013).  Durant els tres mesos de nova concessió (abril, maig i juny), hi ha hagut 31 entrades, 5 més que en el mateix període de l’any anterior (26). S’han fet 71 adopcions, més del doble que l’any passat (30), increment que s’explica pel canvi de gestors, que ha provocat l’augment de les adopcions al final d’una concessió i al principi de l’altra.

Finalment, hi ha hagut 22 retorns a propietaris igual que l’any anterior (22).

El balanç de l’activitat és positiu perquè s’està mantenint un número d’entrades similar al d’anys anteriors, mentre que s’incrementen les sortides i els retornats. Així el número d’animals que queden el refugi, que una ocupació màxima de 35 gossos, és l’adequat a l’espai per preservar la higene i el benestar dels animals. Actualment n’hi ha uns 22.

 

Crida a la tinença responsable d’animals

A les portes de l’agost i ja en període estival, que és quan es solen registrar més entrades al Refugi, el Consell Comarcal fa una crida a la responsabilitat dels propietaris per tal que no abandonin els seus animals. També recorda que un animal no és una joguina, que abans d’adoptar-lo s’ha d’estar segur que es vol i es pot tenir l’animal a casa i que cal desparasitar-lo, esterilitzar-lo, vacunar-lo i dur-lo identificat amb el microxip.

Qui estigui interessat a adoptar un gos, pot posar-se en contacte amb les persones que s’ocupen del Refugi a través del correu refugiripolles@gmail.com, dels mòbils 625807718 (Toni), 625801756 (Adrià) o pujar a les instal·lacions ubicades a la Finca de Baups, al Camí de Casadessús de Ripoll, que tenen un horari d’atenció al públic de dilluns a diumenge de 10.15h a 14.15h (cal demanar cita prèvia).

Compartiu-ho amb: