Acord entre el Departament d’Ensenyament i el territori pel cost del transport d’alumnes de veïnats al Ripollès

16 de setembre de 2014

El Departament d’Ensenyament ha reconegut la situació excepcional d’algunes rutes de transport escolar dels municipis del Ripollès, amb motiu de les característiques orogràfiques i la distància de l’itinerari de la ruta de transport. Gràcies al suport econòmic de la Diputació de Girona,  els alumnes que visquin a més de 9 quilòmetres del centre escolar i tinguin un itinerari amb les característiques esmentades, gaudiran d’un ajut que cobreix el cost del servei de transport, així com un ajut parcial de menjador. Això beneficia, sobretot, als alumnes de nuclis com Rocabruna i Beget (Camprodon).

Així ho va explicar ahir a la tarda el responsable de l’Àrea per a la Coordinació i Planificació Escolar del Serveis Territorials d’Ensenyament a Girona, Josep Fernández, a pares i mares, centre escolar, Ajuntament de Camprodon i Consell Comarcal del Ripollès. Fernández va explicar que, després d’escoltar la preocupació del territori i analitzar la situació, el Departament ha optat per donar resposta a aquesta situació, atenent a l’aportació de la Diputació. Aquesta situació es dóna en algunes rutes de les comarques de la Cerdanya i del Ripollès.

Pel que fa als alumnes que resideixen a més de 6,5 km de distància, com és el cas de Font Rubí (Camprodon), i es trobin dins d’un itinerari determinat, també podran fer ús del transport, quan sigui possible, de forma que el cost del servei vagi a càrrec de l’aportació de la Diputació.  

Una solució que només serà vigent aquest curs, durant el qual el Departament treballarà per trobar una fórmula més global que es pugui aplicar a tot el territori.

La resposta arriba després de la petició de pares i mares, centres escolars, alcaldes i Consell Comarcal (amb mocions aprovades per ple del Consell i per Consell d’Alcaldes), davant del fet que, aquest curs, els alumnes d’aquests veïnats havien de pagar  per accedir al servei de transport quan el centre educatiu es troba ubicat al mateix municipi, malgrat la distància.

 

Inici de curs sense incidències

Ahir va començar el curs escolar al Ripollès i es van posar en funcionament les 17 rutes de transport escolar que hi haurà a la comarca durant el curs 2014-2015. No es van registrar incidències. Enguany es transportaran 377 alumnes: 288 usuaris (alumnes des de P3 fins a 4t d’ESO) de transport escolar obligatori, és a dir l’interurbà, i 89 (alumnes des de P3 fins a de primària) de transport no obligatori, és a dir, l’urbà.

Les rutes són les mateixes que el curs passat: 5 són a la Vall del Ter (Setcases-Camprodon, Molló-Camprodon, Beget-Camprodon, Salarsa-Camprodon i Sant Pau de Segúries-Camprodon); 5 són al Baix Ripollès (Ogassa-Sant Joan de les Abadesses, Les Llosses-Ripoll, Vallfogona de Ripollès-Ripoll, Gombrèn-Campdevànol i Gombrèn-Ripoll); 4 són a la Vall del Freser (Toses-Ribes de Freser, Queralbs-Ribes de Freser, Campelles-Ribes de Freser i Pardines-Ribes de Freser) i 3 són rutes de transport adaptat per portar els alumnes de la Vall del Ter, la Vall del Freser i Ripoll al Centre d’Educació Especial Ramon Suriñach de Ripoll.

 

Gestió d’ajuts de menjador

Pel que fa a les sol·licituds d’ajut i gratuïtat del curs 2014-2015, fins a dia d’avui el Consell ha rebut 225 sol·licituds de gratuïtat i 202 sol·licituds d’ajut. D’aquestes últimes, 65 han estat denegades, bàsicament per sobrepassar el llindar de renda establert; 79 atorgades amb un 50% d’ajut, 33 atorgades amb un ajut del 100% i 25 estan pendents de resposta.

 

Les rutes i les sol·licituds al web del Consell

El mapa de les rutes, així com les parades i els horaris per arribar a cada centre educatiu es poden trobar detallats a l’apartat d’Ensenyament del web del Consell Comarcal del Ripollès: www.es.cat. Des d’aquest apartat també es poden descarregar les sol·licituds de gratuïtat dels serveis escolars de menjador i transport, la d’ajut de menjador escolar, la de plaça en el servei escolar de transport urbà i també, com a novetat, les sol·licituds individuals de desplaçament, que enguany s’han traslladat a principi de curs. El termini per demanar aquestes últimes és del 15 de setembre al 15 d’octubre.

Compartiu-ho amb: