Sant Joan acull una Diada de l’agermanament Ripollès Conflent amb èxit de participació

22 d'octubre de 2018

Ripollès i Conflent segueixen estrenyent vincles, cosa que s’ha materialitzat amb una nova Diada de l’agermanament. Sant Joan de les Abadesses ha congregat centenars de visitants amb el pretext d’aquesta efemèride i coincidint també amb la Fira de la carbassa.

El vicepresident del Consell Comarcal del Ripollès Josep Coma ha valorat el manteniment del vincle històric entre les dues comarques, ja des de l’època de la fundació dels grans monestirs de Ripoll, Cuixà, Sant Joan, Sant Martí del Canigó i Camprodon. Un vincle afeblit pel Tractat dels Pirineus, el 1659. Malgrat això, Coma ha afirmat que “les muntanyes mai han estat una separació; històricament els Pirineus sempre ens han unit” i, des del 2013, amb la signatura de l’agermanament, el Ripollès i el Conflent tenen “molts projectes en comú en Turisme, Joventut, producte local…”. De part de l’altra comarca, el vicepresident de la Comunitat de comunes Conflent Canigó Bernard Loupien ha lamentat la inexistència d’una connexió per carretera per bé que l’agermanament es manté viu i permet la millora de la coneixença mútua dels dos territoris. En aquest sentit, ha recordat que es treballa per agermanar diversos municipis de les dues comarques “per crear relació entre els habitants”. Loupien ha anunciat que la propera Diada de l’agermanament se celebrarà, probablement, a Vernet, coincidint amb la Festa de la castanya.

En els parlaments també hi ha intervingut el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, que ha posat en valor l’agermanament històric entre Prada de Conflent i Ripoll, que és a punt de complir el cinquantenari. En aquest sentit ha argumentat que els vincles entre la Catalunya Nord i la Catalunya Sud són més patents a les comarques de muntanya com el Ripollès, malgrat el Tractat dels Pirineus, que ha definit com a “tractat monàrquic que va partir un regne català en dos”. Puigbert emplaça els catalans del sud a “tornar a agafar la mà a la Catalunya Nord”, a “tornar a pensar que som un únic territori” i ha reblat: “Que entre tots plegats convertim el Pirineu no en el nord del país o el sud de l’Estat francès, sinó en el cor de Catalunya”.

Finalment, l’alcalde amfitrió, Ramon Roqué, ha manifestat que és un honor acollir els visitants del Conflent i recela que les dues comarques han viscut “massa dècades allunyats i separats per una frontera geogràfica no volguda ni reconeguda per nosaltres”. Roqué ha apel·lat a valors com l’amor, la llibertat, la fraternitat i el respecte per seguir consolidant “els vincles fraternals” entre el Ripollès i el Conflent.

 

REPRESENTACIÓ CULTURAL DEL CONFLENT

Per fomentar el vincle entre les dues comarques, per la Diada de l’agermanament Ripollès Conflent cada any es porten manifestacions culturals d’una comarca a l’altra. En aquesta ocasió, el protagonisme l’han pres els conflentins. D’una banda, el grup de timbalers dels Nyerros del Conflent han fet una cercavila pels carrers del centre de Sant Joan de les Abadesses, tot travessant el mercat setmanal fins a arribar a la zona de parades de la Fira de la carbassa. Amb el seu ritme no han deixat indiferent el públic, que ha gaudit de l’espectacle. Per cloure la diada el cantant Ramon Gual ha interpretat un grapat de cançons populars catalanes tant del sud com del nord. Amb el seu to amè i un punt còmic, sempre a baix de l’escenari, ha buscat la interacció del públic, fins i tot fent-los ballar.

La Diada de l’agermanament Ripollès Conflent ha tingut la participació de diverses personalitats de la comarca veïna del nord. És el cas de Lluís Vila, alcalde de Pi de Conflent; el regidor del mateix municipi Gerard Rabat; Arlette Bigorre, alcaldessa de Fontpedrosa; Huguette Teulière, alcaldessa de Vilafranca de Conflent; i Cantareil Nicole, regidora també de Vilafranca. Per part del Ripollès hi han fet acte de presència els consellers comarcals Jordi Caparrós, Sergi Albrich i Santi Llagostera; diversos regidors santjoanins com Montserrat Tallant, Maria Teresa Tallant,  Ferran Miquel i Maria Lluïsa Pérez; a més de l’alcaldessa de Vallfogona de Ripollès, Carme Freixa, i l’alcalde de Llanars, Amadeu Rosell.

L’agermanament entre el Ripollès i el Conflent es va segellar el 2013 arran dels vincles històrics i identitaris. Constitueix un fet inèdit, ja que és la primera i única vegada que dues comarques signen un agermanament d’aquestes característiques. Des d’ençà, el Consell Comarcal del Ripollès i la Comunitat de Comunes Conflent Canigó desenvolupen diverses activitats de forma conjunta a més de diverses trobades periòdiques que s’alternen entre les dues comarques: dues reunions anuals del comitè d’enllaç format pels càrrecs electes, una jornada tècnica per fomentar l’intercanvi de coneixement entre els dos territoris i la diada intercomarcal festiva pensada per a la ciutadania. L’anterior es va celebrar a Saorra, amb la presència de l’esbart dansaire i els trabucaires de Ripoll, i fa dos anys el municipi amfitrió va ser Vilallonga de Ter, on van actuar la colla castellera dels Pallagos del Conflent i l’esbart Terra del sol, de Prada.

Compartiu-ho amb: