Vinçà acollirà la cinquena Diada de l’agermanament Ripollès Conflent, que se celebrarà el 29 de setembre

17 de juny de 2019

 

En el marc de l’intercanvi cultural i associatiu entre les dues bandes de la frontera, el comitè d’enllaç del Ripollès i del Conflent han acordat celebrar la propera Diada de l’agermanament el proper 29 de setembre a Vinçà. Serà en el marc d’una nova festivitat gastronòmica que es prepara en aquesta localitat, coneguda entre altres coses pel seu pantà, que és tot un recurs turístic a més d’esportiu i d’hidrològic. L’esdeveniment hi haurà tot tipus d’actes relacionats amb l’alta gastronomia així com el producte del territori amb demostracions de xefs reconeguts, incloent-hi alguns noms del Ripollès, degustacions i fins i tot projeccions de documentals.

El comitè ha pres aquesta decisió reunit a Queralbs. Allà, els vicepresidents en funcions Josep Coma i Imma Constans, també alcaldessa del municipi, han rebut la comitiva encapçalada per Bernard Loupien, president de la comissió d’afers transfronterers de la Comunitat de comunes del Conflent-Canigó, i que incloïa Jaume Taurinyà, alcalde de Vallestàvia; Huguette Teulière, alcaldessa de Vilafranca de Conflent; Arlette Bigorre, presidenta de la comissió Finances de la Comunitat de municipis Conflent-Canigó i alcaldessa de Fontpedrosa; Cantareil Nicole, regidora de l’ajuntament de Vilafranca de Conflent; i Antoni Glory, representant del Casal del Conflent i del Grup pirinenc excursionista nord-català

En la trobada s’ha aprofitat per acabar de polir els darrers detalls sobre el projecte del Camí dels orígens, que unirà a través de senders de muntanya les localitats de Rià i Ripoll, on va néixer i on reposa, respectivament, el comte Guifré el Pilós. La senyalització del camí s’està enllestint de la mateixa manera que ja es treballa en el disseny dels fullets informatius que han de servir per promocionar-lo. Amb tot, el Grup pirinenc excursionista nord-català ja prepara una caminada inaugural, que se celebrarà a final d’agost. Aquesta excursió començarà al vessant nord i acabarà a la capital ripollesa. El retorn el faran amb tren, des de Ripoll fins a la Tor de Querol, on enllaçaran amb el tren groc, que els acostarà fins al Conflent.

 

RENOVACIÓ DE L’AGERMANAMENT

Aquesta tardor finalitza el conveni actual amb què es regeix l’agermanament del Ripollès i del Conflent. El text ja s’ha renovat tàcitament una vegada però ara cal rubricar-lo de nou, cosa que quedarà subjecta a la voluntat del nou govern comarcal pendent de constituir-se. Atès que la finalització del conveni coincidirà amb el cinquantè aniversari de l’agermanament entre les viles de Ripoll i Prada de Conflent, el comitè d’enllaç ha albirat la possibilitat de celebrar un acte commemoratiu a la capital de la comarca nord-catalana. Un acte en què, si així s’acordés, s’aprofitaria per rubricar el nou conveni d’agermanament. El mateix es faria amb els convenis d’agermanament entre municipis en què fa mesos que es treballa. És el cas de Molló amb Pi de Conflent, Vilallonga de Ter amb Saorra, Ogassa i Taurinyà i Queralbs amb Vilafranca de Conflent, entre altres.

La reunió del comitè d’enllaç també ha servit per fer una valoració molt positiva de la darrera jornada tècnica transfronterera, que es va celebrar el març passat a la seu del Consell Comarcal del Ripollès. En la sessió es van contraposar els models de gestió dels radicalismes religiosos de les catalunyes del nord i del sud. La trobada va ser tan productiva que ha propiciat nous encontres entre personal especialitzat de les dues comarques per seguir retroalimentant-se pel que fa a experiències i coneixements.

Aprofitant el fet de celebrar la trobada a Queralbs, l’alcaldessa del municipi amfitrió ha mostrat als visitants els carrerons del nucli antic, el centre d’informació del parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser, l’església romànica de Sant Jaume i les dependències de l’ajuntament amb el seu rellotge històric,

 

6 ANYS D’AGERMANAMENT

L’agermanament entre el Ripollès i el Conflent es va segellar el 2013 arran dels vincles històrics i identitaris dels dos territoris. Constitueix un fet inèdit, ja que és la primera i única vegada que dues comarques signen un agermanament d’aquestes característiques. Des d’ençà, el Consell Comarcal del Ripollès i la Comunitat de Comunes Conflent Canigó desenvolupen diverses activitats de forma conjunta a més de diverses trobades periòdiques que s’alternen entre les dues comarques: dues reunions anuals del comitè d’enllaç format pels càrrecs electes, una diada intercomarcal festiva pensada per a la ciutadania i també una jornada tècnica per fomentar l’intercanvi de coneixement entre els dos territoris.

La darrera diada de l’agermanament es va celebrar en el marc de la Fira de la carbassa, a Sant Joan de les Abadesses, amb la participació del grup de timbalers dels Nyerros del Conflent i del cantant Ramon Gual, a més d’una nodrida representació institucional de les dues comarques això com de la Casa de la Generalitat a Perpinyà.

Compartiu-ho amb: