El consell comarcal destina 206.297 euros a pavimentar camins rurals del Ripollès

14 de setembre de 2020

Amb l’objectiu de contrarestar el desgast provocat per les inclemències meteorològiques i l’ús repetit, el Consell Comarcal del Ripollès coopera amb els municipis i la Generalitat de Catalunya per mantenir en el millor estat possible la xarxa de camins rurals. Per aquest motiu, la corporació comarcal destinarà 206.297 euros a pavimentar diversos trams de cinc camins que donen servei als municipis de Camprodon, les Llosses, Ogassa, Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries i Vilallonga de Ter.

Aquest conjunt d’actuacions s’emmarquen dins la convocatòria de subvencions per a actuacions de millora i manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural a les comarques de muntanya, del Departament de Territori i Sostenibilitat.

L’obra consisteix en el repàs, piconatge i reperfilat de la superfície de l’esplanada de cadascun dels camins per, després, formigonar-los. Es tracta de camins d’una amplada d’entre tres i tres metres i mig d’amplada. La superfície del formigó es podrà tractar amb ratllats i raspats per millorar l’adherència dels vehicles, especialment en trams amb pendents pronunciats o risc de gel. L’actuació també preveu el drenatge longitudinal amb vorals naturals sense revestir. La licitació es preveu que estigui llesta a l’octubre per tal que el 30 de novembre les obres estiguin llestes per complir amb els terminis marcats per la convocatòria de la subvenció de la Generalitat.

 

ACTUACIONS EN CLAU COMARCAL

Dos dels camins dels quals s’arranjaran alguns trams tenen un interès especial pel fet que van lligats a serveis que presta el Consell Comarcal del Ripollès. Un és el que comunica la carretera C-17 amb l’abocador clausurat Ripollès-3, al terme municipal de les Llosses. Suporta el pas de molts vehicles que en fan les inspeccions i el manteniment. L’altre és el que connecta l’N-260 amb el Refugi d’animals del Ripollès, al terme de Ripoll, utilitzat sobretot pel personal del refugi, els voluntaris i les persones que recuperen gossos perduts o que fan adopcions.

D’altra banda, s’actuarà en trams concrets de tres camins més, que connecten diversos municipis. És el cas de la carretera de Ribamala, en terme de Ripoll, però que dona accés a múltiples habitatges disseminats dels municipis d’Ogassa, Ribes de Freser i Sant Joan de les Abadesses, a més d’equipaments com el refugi Sant Jordi i el dipòsit d’aigua de Coll de Jou, utilitzat per a l’extinció d’incendis forestals. També es pavimentaran trams del camí del Remei, entre Sant Pau de Segúries i Camprodon, actualment pavimentat en un 85 % i que, en cas de necessitat, fins i tot pot resultar una alternativa a la C-38 per connectar, puntualment, els dos nuclis urbans. A més, comunica habitatges disseminats, explotacions agràries i dona accés a la depuradora de Camprodon i a l’ermita del Remei. A part d’aquests, també es pavimentaran trams del camí de Ribesaltes a Tregurà que, a més d’enllaçar els termes de Ribes de Freser i Vilallonga de Ter, permet accedir al refugi del Pla d’Erola i a un dipòsit d’aigua punt d’extinció d’incendis forestals.

El Consell Comarcal del Ripollès col·labora, des del 1990, amb els ajuntaments per fer arranjaments i millores als camins rurals. Per una banda, mitjançant actuacions puntuals amb la millora de camins concrets, o bé amb aportacions econòmiques que els ajuntaments distribuïen per la millora de la xarxa dels seus termes municipals.

Compartiu-ho amb: