El consell comarcal enllesteix les obres de millora de l’accés al tram de muralla de Sant Joan entre el Triquet i la Torre del Saltant

10 de març de 2021

Segueixen veient la llum més accions del Consell Comarcal del Ripollès i els ajuntaments per millorar el posicionament de la comarca com a destinació turística de referència. En aquesta ocasió, es tracta de les obres de millora de l’accessibilitat a l’itinerari natural des del centre històric fins a la zona de muralla medieval de Sant Joan de les Abadesses. Concretament, des del carrer de la Torre del Saltant fins al Triquet i la riera d’Arçamala. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Consell Comarcal del Ripollès en el marc del pla de promoció del turisme de natura L’experiència dels Pirineus més autèntics; un projecte dotat globalment amb 1.966.107,57 euros, aportats per la convocatòria 2014-2020 del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), administrat pel Departament de la Presidència, i pel Pla de foment territorial del turisme, del Departament d’Empresa i Coneixement.

El president, Joaquim Colomer, ha visitat una obra que, segons ha explicat, segueix la filosofia d’”anar afegint elements per fer un Ripollès més atractiu i un pol d’atracció pel turisme de salut, natura i turisme de família; que vingui a casa nostra i gaudir-ne”. A la visita l’han acompanyat el conseller comarcal de Turisme, Xavier Guitart, i l’alcalde i vicepresident tercer del consell comarcal, Ramon Roqué. Guitart s’ha manifestat en la mateixa línia i ha descrit aquest espai com “un altre punt turístic interessant per al Ripollès”.

De la seva banda, Roqué ha detallat que l’actuació finançada amb els fons FEDER representa l’última fase d’un seguit d’obres de millora en un espai que considera que té “molt interès patrimonial i arquitectònic i també molt d’interès turístic”. Així, ha explicat que moltes famílies recorden aquesta zona com un entorn de joc i esbarjo de la infància o bé pels rentants que encara hi ha. Tot plegat permetrà “tornar a apropar la part d’Arçamala i el riu al municipi” i fer que aquest sector torni a ser “accessible i agradable per passejar i poder-ne gaudir”.

La inversió del FEDER comarcal, amb un import de 183.446,78€ (IVA inclòs), ha permès construir una rampa que uneix les diferents terrasses d’aquest espai, des del carrer de la Torre del Saltant fins al Triquet, a la vora de la riera. També s’ha destapat un pas de pedra antic que recorria aquest espai, s’ha netejat l’entorn, s’han destapat murs i se n’han refet alguns que havien caigut. En definitiva, representa una acció de sanejament en un entorn una mica degradat pel pas del temps. Amb tot, l’alcalde ha apuntat que l’ajuntament, amb fons propis, vol acabar de perfeccionar-hi algunes qüestions. Especialment, recuperar una antiga escala, arranjar aspectes de col·lectors d’aigües i tasques de jardineria. Ramon Roqué calcula que tot plegat estarà enllestit amb vista a l’hivern.

 

L’EXPERIÈNCIA DELS PIRINEUS MÉS AUTÈNTICS

Aquesta acció és només una d’entre totes les que es duen a terme dins del projecte L’experiència dels Pirineus més autèntics; un pla de promoció del turisme impulsat pel Consell Comarcal del Ripollès que vol donar resposta a l’evolució i els canvis de tendència del sector associats al segle XXI. Sobretot, pensant en la difusió i comercialització unitària dels productes turístics de la comarca. Això, partint de la idea que el Ripollès té el turisme com a sector econòmic primordial de futur com a alternativa natural a les crisis dels altres sectors, i atenent alhora la creació recent del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. El resultat serà la configuració d’un model inèdit de gestió turística en l’àmbit comarcal-regional de Catalunya. La idea s’ha desenvolupat a partir de l’Estudi de revisió estratègica turística del Ripollès, elaborat prèviament.

Concretament, les fites del pla són definir nous objectius per al turisme del Ripollès pel que fa a productes, públics i canals de comercialització; diferenciar-se respecte la resta d’oferta turística similar a partir d’elements de singularitat amb fort atractiu; crear una nova fórmula organitzativa més eficient i eficaç que unifiqui les iniciatives turístiques tant públiques com privades de la comarca; i impulsar noves formes de comercialització per focalitzar els esforços a l’obtenció de resultats a curt, mitjà i llarg termini.

El desenvolupament d’aquest pla pivota sobre tres eixos: el romànic, la gastronomia i la natura. Aquesta última, englobant el turisme purament de natura, el turisme actiu relacionat amb els esports de muntanya (tresc, esquí, curses, etc.) i també l’ecoturisme. De fet, es constata que el Ripollès posseeix unes característiques geogràfiques, de biodiversitat i socials ideals per al desenvolupament d’un turisme de qualitat relacionat amb la natura i la cultura i un dels trets distintius és el fet que es troba a poc més d’una hora de Barcelona.

Compartiu-ho amb: