El consell comarcal celebra la Gala literària del Ripollès de l’Any Joan Triadú

2 de juny de 2021

Amb un format pràcticament idèntic al previ a la pandèmia, el Consell Comarcal del Ripollès ha recuperat aquest dimarts el lliurament dels Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú. Enguany ha sigut la trentena edició del certamen i ha estat amb la ja gairebé tradicional Gala literària del Ripollès, que s’ha celebrat a l’Església de Sant Pere, de Ripoll. Aquesta vegada, encara més especial pel fet de commemorar-se l’Any Joan Triadú.

El president, Joaquim Colomer, ha destacat que “és un plaer” poder celebrar aquest acte, especialment tenint en compte que l’any passat es va haver de substituir per un anunci dels guanyadors en un format auster, arran de l’esclat de la covid-19. Ha recordat que es va estar dubtant de si enguany la gala es podria tirar endavant o no i ha considerat “un encert poder-la desplaçar en el temps i fer-la en aquest moment en què la tensió i la situació de covid ha baixat”. Així mateix, ha subratllat que la cultura “és un pal de paller” i que és “necessària”, alhora que ha refermat l’aposta del consell comarcal per aquest certamen. A la gala també hi ha intervingut la filla de Joan Triadú, Teresa Triadú. En el discurs ha explicat que per a ella “és una satisfacció” el lliurament d’aquests premis i ha detallat la importància que enguany poder participar a les primeres edicions i que li agradava molt assistir-hi. De fet, Triadú ha llegit un fragment de les memòries del mestre, en què relata l’experiència.

La gala ha transcorregut al ritme de les actuacions musicals de la banda de jazz i swing After all, que s’han anat intercalant amb el lliurament dels premis de les diferents modalitats i categories i el recital de les obres mereixedores del primer premi de cada cas, amb les veus de l’escriptor Ramon Alabau i de la historiadora Roser Capdevila. Aquesta fórmula ha aportat un aire àgil i ric a la vetllada. Com que s’ha hagut de reduir l’aforament del recinte, enguany la gala s’ha retransmès en directe pel canal institucional de YouTube del Consell Comarcal del Ripollès. L’enregistrament es pot recuperar fent clic aquí.

 

26 PREMIATS

Tant Colomer com Triadú han format part de la llarga llista de personalitats encarregades de lliurar els 26 premis, consistents en lots de llibre i, per als vencedors absoluts, un trofeu format per les lletres JT, de Joan Triadú, enguany de color verd. Les altres persones encarregades de lliurar premis han estat l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell; el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el conseller comarcal de Cultura i Esports, Josep Estragués; la directora del Servei educatiu del Ripollès, Carme Llagostera; i les representants del jurat Cèlia Forment i Montse Guix.

Els premis Joan Triadú estan oberts a tots els estudiants de la comarca des de tercer d’educació primària (vuit anys) fins a segon de batxillerat (divuit anys), incloent-hi educació especial. Per valoritzar el patrimoni natural del Ripollès i fer encara més nostrats els premis, les diferents categories del certamen prenen noms de muntanyes emblemàtiques. Així, tercer i quart d’educació primària conformen la categoria Taga, cinquè i sisè donen lloc a la Balandrau, primer i segon d’ESO configuren la Bastiments i, fins a arribar al cim més alt del Ripollès, el Puigmal, que es correspon a tercer i quart d’ESO i al batxillerat. Els participants del Centre d’educació especial Ramon Suriñach, s’engloben a la categoria Torreneules. En cada categoria s’ha pogut participar en la modalitat de prosa o bé la de poesia. En totes les modalitats s’atorguen tres premis, excepte a la Torreneules, en la qual n’hi ha un per modalitat.

Pel que fa al jurat, com cada any, ha estat format per membres de la comunitat educativa, del món de la creació cultural i també del periodisme especialitzat en aquest àmbit. En aquesta ocasió han sigut: Gemma Arimany, Concepció Soler, Cèlia Forment, Jordi Vilarrodà, Jeroni Marín, Maria Cortacans, Montse Maestre i Montse Guix.

 

136 OBRES PRESENTADES

En aquesta edició dels Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú s’hi han presentat 136 obres que, per categories, es distribueixen de la forma següent: 29 de Taga, 46 de Balandrau, 29 de Bastiments, 26 de Puigmal i 6 de Torreneules. La temàtica de les obres era lliure. Cada any, la participació s’ha vehiculat a través de les escoles, tot i que també es permet la presentació de treballs per lliure sempre que es tracti d’alumnes escolaritzats al Ripollès. Totes les obres guanyadores s’han editat en un llibret commemoratiu amb una tirada simbòlica de 120 exemplars. Aviat es podrà consultar en format digital al web ripolles.cat/joantriadu.

La Gala literària del Ripollès ha estat una iniciativa de les àrees de Presidència i de Cultura del Consell Comarcal del Ripollès i s’ha organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ripoll, la Diputació de Girona, el Consorci per la Normalització Lingüística, Kàterings Torre del Coll, Eurest, Serunion, la Fundació MAP, Autocars Mir i Teisa.

 

ELS PREMIATS

 

TAGA

Prosa:

1r premi: BERNAT CAZORLA MULLOR – El misteri dels bolígrafs. 4t de primària de l’Escola Vedruna, de Ripoll.

2n premi: BLANCA GÁMEZ MORENO – I perquè no?. 4t de primària de l’Escola Vedruna, de Ripoll.

3r premi:  FERRAN TRISAN CANAL – El joc. 4t de primària de l’Escola Dr. Robert, de Camprodon.

 

Poesia:

1r premi: ÈNIA GONZÁLEZ CÁMARA – La lluna més plena. 4t de primària de l’Escola Tomàs Raguer, de Ripoll.

2n premi: MARIA QUIJADAS MARTÍNEZ – L’oreneta. 4t de primària de l’Escola Vedruna, de Ripoll.

3r premi: OLGA SIMON VILADECANS – Si jo fos un calendari. 4t de primària de l’Escola Pirineu, de Campdevànol.

 

 

BALANDRAU

Prosa:

1r premi: LIA ESTRACH CROS – Sense connexió. 6è de primera de l’Escola Dr. Robert, de Camprodon.

2n premi: ONA CODONY NARDI – Un món on sempre és Nadal. 5è de primària de l’Escola Tomàs Raguer, de Ripoll.

3r premi: JÚLIA ROYO POUS – Un dia per oblidar. 6è de primària de l’Escola Pirineu, de Campdevànol.

 

Poesia:

1r premi: NORA ESTRADA ROLDÁN – Les abraçades fredes. 6è de primària de l’Escola Vedruna, de Ripoll.

2n premi:  DANIEL ROCA COSTA – Les notes musicals. 6è de primària de l’Escola Tomàs Raguer, de Ripoll.

3r premi: JORDI MORET PUIG – La meva taula estimada. 6è de primària de l’Escola Vedruna, de Ripoll.

 

BASTIMENTS

Prosa:

1r premi: AINA VILA PRADHAN – Adolescents. 1r ESO de la Secció d’institut Germans Vila Riera, de Camprodon.

2n premi: ARNAU GARRIGÓS – En Pep cullera. 2n ESO de l’Institut escola Ribes de Freser.

3r premi:  PATRICIA ANDONI – Les 7 ànimes de Sudenmore. 2n ESO de l’Escola Vedruna, de Ripoll.

Poesia:

1r premi: BLAI SALAMÓ FERNÁNDEZ – Futur. 2n d’ESO de l’Institut Abat Oliba, de Ripoll.

2n premi: EMMA FERNÁNDEZ LLIMÓS – Compartir la vida. 2n d’ESO de l’Escola Vedruna, de Ripoll.

3r premi: CLÀUDIA UBIÑANA – Ara o d’aquí 100 anys. 2n d’ESO de l’Institut escola Ribes de Freser.

 

 

PUIGMAL

Prosa:

1r premi: ABRIL PIJUAN – Les pupil·les de la vida. 4t d’ESO de l’Institut escola Mestre Andreu, de Sant Joan de les Abadesses.

2n premi: JANA GARCIAPONS CATALÀ – Enterrats. 4t d’ESO de la Secció d’institut Germans Vila Riera, de Camprodon.

3r premi:  AINA BATLLE – La batalla persistent. 1r de batxillerat de l’Institut Abat Oliba, de Ripoll.

 

Poesia:

1r premi: ANNA BUSQUETS – Absència. 2n de batxillerat de l’Institut Abat Oliba, de Ripoll.

2n premi: URIEL HIGALGO GAY – El meu dolor. 4t d’ESO de l’Escola Vedruna, de Ripoll.

3r premi: MERCÈ SITJAR DELER – Si pogués. 4T d’ESO de l’Escola Vedruna, de Ripoll.

 

TORRENEULES (Centre d’educació especial Ramon Suriñach, de Ripoll)

Prosa:

1r premi: YOUSRA AHAZRIR – Fa deu anys que vaig acabar l’escola i…

Prosa:

1r premi: ADRIÀ SANTORO – Ja no em fan por els coloms.

Compartiu-ho amb: