Es conclou el cicle de jornades tècniques “Treballem la sostenibilitat a les empreses turístiques de la destinació”

7 de juny de 2022

Amb l’objectiu de millorar l’acollida dels visitants i fer créixer el potencial del Ripollès com a destinació turística de natura, Ripollès Turisme ha organitzat el cicle de jornades “Treballem la sostenibilitat a les empreses turístiques de la destinació”. Es tracta d’una actuació en el marc del projecte Xarxa d’espais de contacte amb el riu Ter – Impuls a la diversificació del turisme a la natura al Ripollès, impulsat pel Consell Comarcal del Ripollès, cofinançat amb el Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) i administrat pel Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

El Consell Comarcal del Ripollès ha acollit la darrera sessió del cicle, focalitzada en el turisme sostenible en els espais fluvials del Ripollès. A propòsit d’aquesta última jornada, el president, Joaquim Colomer, i el conseller comarcal de Turisme, Xavier Guitart, n’han fet balanç. Per la seva banda, Colomer ha recordat les jornades que s’han celebrat prèviament els darrers mesos a Camprodon, Sant Pau de Segúries i Sant Joan de les Abadesses i ha apuntat que, amb la d’avui, aquesta feina encara no queda conclosa. Ho ha dit en referència als fons Next Generation EU que s’han concedit al Consell Comarcal del Ripollès dins dels Plans de sostenibilitat turística en destinacions, que permetran seguir el fil dels dos projectes finançats amb fons FEDER, ja a la fase final d’execució. En total, representen al voltant de 7 milions d’euros d’inversió en promoció turística. Colomer ha apuntat que al cicle de jornades hi ha participat al voltant de trenta persones diferents, entre tècnics de turisme de les administracions i representants del sector privat. De fet, subratlla la importància que els dos àmbits treballin cohesionadament amb el mateix objectiu. També ha recordat que les sessions han quedant enregistrades al canal de YouTube del consell comarcal perquè puguin seguir tenint difusió.

ANAR TOTS A L’UNA

Xavier Guitart ha volgut fer èmfasi en la voluntat de tirar endavant la marca turística conjunta del Ripollès i anar tots a l’una. Tot plegat, sense perdre l’objectiu d’oferir qualitat al visitant i fer un salt endavant pel que fa al compromís amb la sostenibilitat. També ha explicat que considera que progressivament es va assolint l’objectiu de crear vincles en les estratègies turístics dels diferents àmbits de la comarca i es va entenent que som un territori petit i singular, motiu pel qual cal sumar esforços. Tot, amb l’objectiu de convertir el Ripollès en un referent de turisme sostenible a Catalunya, per la qual cosa, troba que han sigut unes jornades molt enriquidores. En aquest sentit, ha agraït la implicació dels tècnics, que treballen colze a colze, i també dels ajuntaments.

Si bé a la jornada d’avui s’ha tractat la potencialitat dels rius com a destinació de turisme sostenible, el cicle es va encetar a el 14 de desembre a Camprodon al voltant del treball del concepte de sostenibilitat per crear experiències adreçades al visitant de proximitat. La cita següent va ser el 26 d’abril a Sant Pau de Segúries i es va focalitzar en com comunicar als visitants el compromís de la destinació turística amb la sostenibilitat. L’altra jornada programada es va celebrar el 17 de maig a Sant Joan de les Abadesses i girava al voltant del posicionament dels negocis turístics en el marc dels estàndards de sostenibilitat. En aquestes sessions s’hi ha compartit experiències i casos d’èxit per part d’organismes com el Consorci del Ter, el Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser, la secretaria tècnica de la Carta europea del turisme sostenible del Ripollès o el Patronat de turisme Costa Brava Pirineu de Girona. En algunes d’elles, a més, hi ha participat Josep Capellà, Inma Ballbé i Anna Sans, de la consultoria DECABA Turisme i desenvolupament local, un referent en aquest àmbit de coneixement.

XARXA D’ESPAIS DE CONTACTE AMB EL RIU TER

Aquest cicle és només una d’entre totes les accions que es duen a terme dins del projecte Xarxa d’espais de contacte amb el riu Ter – Impuls a la diversificació del turisme a la natura al Ripollès. Es tracta d’un pla promogut pel Consell Comarcal del Ripollès que duu a terme millores en espais naturals urbans a l’entorn del riu Ter, conjuntament amb els ajuntaments que han volgut sumar-s’hi: Camprodon, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries. L’objectiu és adaptar els espais de contacte amb el riu Ter perquè esdevinguin nous atractius turístics i seguir fent créixer les potencialitats del Ripollès com a destinació de turisme de natura. Sempre, apostant per un model respectuós amb l’entorn, sota criteris de sostenibilitat.

Globalment, el projecte suma un import d’1.638.423,10 euros (IVA inclòs). El 50 % està finançat amb una subvenció del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), administrada pel departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

Compartiu-ho amb: