L’Univers Jove, referent de les fires d’orientació acadèmica, arriba a la 10 edició

7 de febrer de 2024

Com “un gran esdeveniment”, així s’ha presentat la desena edició de la fira d’orientació acadèmica Univers Jove, que el 20 de febrer mostrarà a Ripoll l’oferta d’universitats de tot Catalunya i Andorra, formació professional de set comarques, orientació acadèmica individualitzada, dinamitzacions, demostracions en directe i xerrades d’orientació i formació. Són les paraules amb què ho ha definit el president del Consell Comarcal del Ripollès, Amadeu Rosell, que ha presentat la fira acompanyat de la consellera comarcal de Joventut, Dèlia Duran. Rosell ha agraït la implicació de l’associació Leader Ripollès Ges Bisaura i l’Ajuntament de Ripoll en l’organització, així com la col·laboració del Servei educatiu del Ripollès i els centres d’ensenyament. Tota la informació de la fira i els estands presents es pot consultar a www.universjove.cat.

LES GRANS UNIVERSITATS I FP DE 7 COMARQUES

“El punt fort és l’atenció personalitzada i que es dona molt valor a l’acompanyament i l’orientació dels joves”, ha subratllat Duran, tot detallant amb profunditat el gran contingut d’aquesta fira. És aquest gran ventall el que la converteix en tot un referent en aquest àmbit al país. Pel que fa als expositors, la consellera ha explicat que està confirmada la presència de les grans universitats catalanes i centres de formació professional de set comarques. Així mateix, també hi haurà centres que oferiran cursos o formacions més específiques. “Els expositors que venen enguany són pràcticament tots repetidors i això ens enorgulleix”, ha destacat Duran, en el sentit que aposten edició rere edició per ser a l’Univers Jove. “S’hi podran veure propostes que van des de la mecànica fins a l’estètica, passant per la informàtica, el disseny, la indústria, el comerç, el màrqueting…”, ha exemplificat. Pel que fa estrictament a les universitats, ha mencionat la incorporació d’un estand de la Universitat europea d’Andorra, que esdevé la segona institució andorrana present a la fira.

MÉS DE 800 VISITANTS DEL RIPOLLÈS, LA CERDANYA, OSONA I LA GARROTXA

L’Univers Jove és l’única fira catalana que integra oferta i orientació acadèmica en formació professional, universitària i formacions específiques, juntament amb l’orientació professional, demostracions en directe, dinamitzacions, atenció personalitzada i taules rodones. És per aquest motiu que ha esdevingut un referent no només per al públic ripollès sinó també de les comarques veïnes. La consellera ha destacat com cada cop està més consolidada la presència d’estudiants de nombrosos centres d’ensenyament d’Osona, a més dels provinents de la Cerdanya, assidus des de fa més anys. Pel que fa al Ripollès, sempre hi assisteixen absolutament tots els alumnes de quart d’educació secundària obligatòria i també els de batxillerat. Com a novetat, aquest any ha confirmat la visita un centre d’ensenyament d’Olot, que s’ha interessat per l’Univers Jove. D’aquesta manera, ja es té confirmada la visita d’uns 850 alumnes en l’únic matí que dura la fira. Aquesta xifra al marge, comptant totes les altres persones que hi assisteixen fa que s’esperi un total proper al miler de visitants.

NOVETAT: TAULES RODONES DINAMITZADES

L’equip organitzador de l’Univers Jove treballa per, cada any, oferir propostes noves que puguin resultar d’interès per als visitants. Si bé molts anys s’hi han dut a terme taules rodones i xerrades, enguany s’introdueix el format de taula rodona dinamitzada. Com ha explicat Dèlia Duran, hi participaran professors, alumnes i professionals de diferents sectors, perquè donin “la visió real” dels itineraris formatius i professionals. Les taules giraran al voltant de l’electricitat, la mecatrònica i el sector industrial; la cuina i la gastronomia; la gestió administrativa; i els certificats de professionalitat (llauneria, cures, electricitat…). La consellera ha volgut fer èmfasi en aquest darrer àmbit, atesa la manca de professionals d’aquest sector.

LA SEXUALITAT I LES DROGUES, AL CENTRE DE LES DINAMITZACIONS

L’apartat de dinamitzacions i de demostracions en directe està més que consolidat, a l’Univers Jove, per l’èxit que té i com d’atractiu és per als visitants. Com sempre, l’espai central de la fira estarà destinat perquè els estands hi facin demostracions com, per exemple, les sessions dirigides d’esport. Tot això s’afegeix a les activitats que ja es fan a molts estands, que poden anar des de les demostracions musicals fins a les d’estètica o mecànica.

Concretament pel que fa a les dinamitzacions, enguany se centraran en temàtiques en les quals s’ha fet un èmfasi especial els darrers mesos des de Joventut del Ripollès: la sexualitat i el consum de drogues. Així, el tradicional concurs de passaparaula que es va fent al llarg del matí se centrarà en aquestes temàtiques i així mateix es farà amb una nova proposta, basada en l’aplicació Kahoot. Aquests concursos, com sempre, tindran premis directes en formes de vals de compra o entrades per a esdeveniments.

També com a novetat d’aquesta edició, l’equip organitzador ha creat uns cartronets que els estudiants visitants podran segellar als estands on s’adrecin. D’aquesta manera, s’incentiva la recerca d’informació i la implicació en el procés de presa de decisions. A més, aquest sistema també permetrà identificar els interessos principals dels estudiants i els itineraris acadèmics que més demanda tenen entre el públic.

LA GUIA D’ENSENYAMENTS DEL RIPOLLÈS, ACTUALITZADA

Els centres d’ensenyament i els recursos d’orientació professional del Ripollès tenen un espai destacat a l’Univers Jove, amb la voluntat de contribuir a l’arrelament dels joves de la comarca i a atraure’n d’altres de provinents de territoris diferents. I, en aquest sentit, l’Univers Jove esdevé una plataforma per donar-los a conèixer. Per aquest motiu, tal com s’ha explicat en aquesta presentació, s’ha actualitzat la guia de l’oferta educativa del Ripollès titulada Al Ripollès, hi tens molt a aprendre!. Se n’ha editat exemplars en paper, que es donaran a tots els visitants de l’Univers Jove. Tota la informació també es pot trobar a UniversJove.cat.

Compartiu-ho amb: