La fira Univers Jove suma un nou èxit amb la desena edició

20 de febrer de 2024

“Invertir en els joves és assegurar la prosperitat del Ripollès”. Amb aquest missatge el president del Consell Comarcal del Ripollès, Amadeu Rosell, ha inaugurat la desena edició de la fira d’orientació acadèmica i professional Univers Jove, organitzada pel consell, l’Ajuntament de Ripoll i l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. Es tracta d’una fira que, amb prop de seixanta estands, ha englobat l’oferta d’universitats de tot Catalunya i Andorra, formació professional de set comarques, orientació acadèmica individualitzada, dinamitzacions, demostracions en directe i xerrades d’orientació i formació.

Rosell ha subratllat que aquesta fira pretén ser “un univers on els joves són el centre; un univers on els joves trobin totes les eines per construir el seu futur”. I tot això, alhora que es vol “donar múscul als centres d’ensenyament i el teixit empresarial del Ripollès”, posant-los als ulls dels visitants d’altres comarques, com una opció de futur atractiva. A la inauguració també hi ha participat la consellera comarcal de Joventut, Dèlia Duran, que ha qualificat l’Univers Jove de referent, per la capacitat d’atracció de visitants de quatre comarques, incloent-hi el Ripollès. “Aquesta fira és un aparador únic, transversal, dinàmic”, ha sentenciat.

LES GRANS UNIVERSITATS I FP DE 7 COMARQUES

L’atenció personalitzada i l’acompanyament són els punts forts de l’Univers Jove, juntament amb el seu caràcter ampli i transversal en l’oferta d’expositors. Tot plegat la converteix en tot un referent al país. Hi han participat centres universitaris d’arreu de Catalunya i Andorra, a més de centres de formació professional de set comarques. La majoria dels estands són repetidors; mostra del grau de consolidació i la bona valoració que fan de l’esdeveniment.

L’Univers Jove és l’única fira catalana que integra oferta i orientació acadèmica en formació professional, universitària i formacions específiques, juntament amb l’orientació laboral, demostracions en directe, dinamitzacions, atenció personalitzada i taules rodones. És per aquest motiu que ha esdevingut un referent no només per al públic ripollès sinó també de les comarques veïnes.

Cada cop està hi més consolidada la presència d’estudiants de nombrosos centres d’ensenyament d’Osona, a més dels provinents de la Cerdanya, assidus des de fa més anys. Pel que fa al Ripollès, sempre hi assisteixen absolutament tots els alumnes de quart d’educació secundària obligatòria i també els de batxillerat. Com a novetat, aquest any ha confirmat la visita un centre d’ensenyament d’Olot, que s’ha interessat per l’Univers Jove. D’aquesta manera, només pel que fa a alumnes, uns 850 han visitat la fira. Comptant la resta de públic, que engloba sobretot professionals de la joventut i l’ensenyament així com familiars d’estudiants, es calcula que el total de visitants ronda el miler.

NOVETAT: TAULES RODONES DINAMITZADES

L’equip organitzador de l’Univers Jove treballa per, cada any, oferir propostes noves que puguin resultar d’interès per als visitants. Si bé molts anys s’hi han dut a terme xerrades, enguany s’hi ha introduït el format de taula rodona dinamitzada. Hi han participat professors, alumnes i professionals de diferents sectors, per donar una visió real dels itineraris formatius i professionals. Les taules han abordat àmbits com l’electricitat, la mecatrònica i el sector industrial; la cuina i la gastronomia; la gestió administrativa; i els certificats de professionalitat (llauneria, cures, electricitat…).

LA SEXUALITAT I LES DROGUES, AL CENTRE DE LES DINAMITZACIONS

L’apartat de dinamitzacions i de demostracions en directe està més que consolidat, a l’Univers Jove, per l’èxit que té i com d’atractiu és per als visitants. Com sempre, l’espai central de la fira s’ha destinat als estands que hi ha volgut fer exhibicions com, per exemple, les sessions dirigides d’esport. Tot això s’ha afegit a les activitats que s’han fet a molts estands, que han anat des de les demostracions musicals fins a les d’estètica a la mecànica, passant per la gastronomia. Pel que fa a les dinamitzacions, enguany s’han centrat en temàtiques en les quals s’ha fet un èmfasi especial els darrers mesos des de Joventut del Ripollès: la sexualitat i el consum de drogues. Han consistit en jocs com el tradicional passaparaula o el joc en línia Kahoot. Aquests concursos han tingut premis directes en forma de vals de compra o entrades per a esdeveniments.

LA GUIA D’ENSENYAMENTS DEL RIPOLLÈS, ACTUALITZADA

Els centres d’ensenyament i els recursos d’orientació professional del Ripollès tenen un espai destacat a l’Univers Jove, amb la voluntat de contribuir a l’arrelament dels joves de la comarca i a atraure’n d’altres de provinents de territoris diferents. I, en aquest sentit, l’Univers Jove esdevé una plataforma per donar-los a conèixer. Per aquest motiu, un any més s’ha actualitzat la guia de l’oferta educativa del Ripollès titulada Al Ripollès, hi tens molt a aprendre!. Se n’ha editat exemplars en paper, que s’han donat a tots els visitants de l’Univers Jove.

Tota la informació sobre el contingut de la fira es pot trobar a UniversJove.cat.

Compartiu-ho amb: